Is er een beduidend verschil tussen duurzame en groene energie?

Posted on January 10, 2020Comments Off on Is er een beduidend verschil tussen duurzame en groene energie?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er een verschil is tussen groene en duurzame energie. Milieutermen, “groene energie” en “duurzame energie” worden soms als synoniem beschouwd; de doelstellingen van deze termen zijn echter heel verschillend. Duurzame dingen zijn meestal groen. Aan de andere kant zijn dingen die wij als groen beschouwen niet noodzakelijkerwijs duurzaam.

Groene energie, wat houdt deze term dan in?

Milieuvriendelijke praktijken worden als groen beschouwd. Als iets groen is, heeft het een lichte negatieve impact op het milieu en in sommige gevallen helemaal geen impact. Hybride auto’s zouden bijvoorbeeld als groen worden beschouwd als ze worden vergeleken met gewone auto’s.

Wanneer iets als milieuvriendelijk wordt aangeduid, betekent dat niet dat het duurzaam is. Hybride auto’s gebruiken nog steeds benzine, wat misschien minder belastend is voor het milieu dan gewone auto’s; maar hybride auto’s zijn geen duurzame oplossing.

Duurzaam heeft een andere betekenis

Oplossingen die werken en blijven werken zonder het milieu te schaden, worden als duurzaam beschouwd. Fietsen worden beschouwd als een duurzaam transportmiddel, vooral in vergelijking met voertuigen die benzine of diesel nodig hebben. Het gebruik van een fiets kan vandaag de dag belachelijk lijken. Toch verbruikt het fietsen geen natuurlijke hulpbronnen en kan het herhaaldelijk worden gebruikt zonder het milieu te schaden.

Groen en duurzaam in combinatie is zeker mogelijk

Hoewel er een verschil is tussen groene en duurzame energie, kunnen ze een positieve invloed hebben op ons leven. Groene technologie kan duurzaam zijn zolang de gebruikte materialen kunnen worden gerecycled, hergebruikt en niet opraken.

Zonnepanelen worden bijvoorbeeld als groen en duurzaam beschouwd omdat ze herbruikbaar zijn en geen negatieve invloed hebben op het milieu. Ze absorberen ook energie van de zon, waardoor ze ook een groen product zijn.

Velen vinden het nog lastig om mee te varen op de transitie

In het algemeen is het moeilijk voor de mensheid om oplossingen te vinden om tot een groenere, meer duurzame levensstijl te komen. Mensen voelen een gevoel van angst om over te stappen van hun huidige manier van leven naar een andere. Meestal zijn mensen bijvoorbeeld vertrouwd en comfortabel met het type voertuig dat ze besturen.

De overstap naar kleinere, milieuvriendelijkere vormen van vervoer of het gebruik van het openbaar vervoer is voor velen een uitdaging en lastig. Daarnaast is het veranderen van een huis naar zonne-energie niet eenvoudig en kan het voor veel gezinnen een financiƫle last betekenen. De kosten voor zonnepanelen en de arbeid om ze te installeren zijn vrij duur.

Laat het verschil tussen groene en duurzame energie u echter niet in de weg staan bij het aanpassen van uw levensstijl om een positieve verandering te bewerkstelligen. De mensheid bereikt een punt waarop ze gedwongen kan worden om alternatieve energie, fabricage- en transportsysteemoplossingen te vinden voordat ze zonder niet-hernieuwbare grondstoffen komt te zitten.